2012Mattex fiskebarometer visar fiske.
 
 
 
 Home
 Fiskebutiker
 Friluftsbutiker
 Jaktbutiker
 Fritidskläder
 Fiskearkiv
 Jaktarkiv
 Naturarkiv
 Betesförslag
 Huggtabell
 Rekordfiskar
 FiskeDanmark
 FiskeNorge
 FiskeSverige
 Jakttider 
 Vinterfjäll 
Recept
 Powered by
 Google
 
                Vinterfjäll
Går man på tur på fjället
och lämna den markerade leden. Så är det viktigt att man har karta och kompass med sig. Det gäller både sommar som vinter. På vintern kan man överraskas av en snöstorm som utplåna spåren som man har lämnat efter sig. Och på sommaren ska manför allas trevnad, undvika att lämna spår efter sig. Varje gång som ni har tagit ut kompassriktningen till nästa etappmål. Så läs av gradantalet på kompassen och skriv ned det. Skulle ni genom en olyckshändelse komma att rubba kompasshuset, så kan ni lätt ställa in kompassen rätt igen. Möjligheten finns också om ni märker att ni har kommit helt fel att gå tillbaka till föregående etappmål och därifrån ta ut en ny kompassriktning till målet.

Laviner: De vanligast förekommande är lössnölavin samt snöflaklaviner varav snöflaklavin är den vanligaste.
Lössnölaviner förekommer i branta sluttningar, där stora snömängder har samlats. Dras man med i en lössnölavin så är risken stor att man begravs och kvävs i den lösa snön.
Snöflaklaviner är de laviner som är vanligaste förekommande i de nordiska fjällen. De är dessutom den lavin som skördar mest offer eftersom risken är stor att man krossas av tunga snöblock, eller skadas av medföljande fasta föremål som sten, träd. Snöflaklaviner täcker oftast ett större område än en lössnölavin. Ett bra sätt att undvika laviner, är att hålla sig inom markerat område. Ger man sig utanför markerat område så ska man vara uppmärksam på omgivningen. Undvik branter på 25 grader eller mer använd stavarna på det sätt som bilden visar till att mäta lutningen. Om du råka ut för en lavin försök och lämna området genom att åka snett utför sluttningen. Om du misslyckas och hamnar i lavinen så kämpa för ditt liv för att simmande ta dig upptill ytan. Når du inte ända upp så kryp ihop och skaffa dig andnings utrymme. Spar på luften ropa inte fören du här någon ovanför dig.
Om du klarade dig men vet att din kamrat blev tagen av lavinen så kontrolera att området är säkert innan du börjar och leta. Tänk tillbaka var såg du din kamrat sist leta sedan i området nedanför. Skumma först av området efter tecken som kan vara till hjälpa för att lokalisera din kamrat. Om du inte har en lavinsond så använd skidstaven.

Ladda hem Skid Säkerhetsrådets och Åka Skidors folder "Laviner - Håll dig levande i vinter" ifrån SLAO.
Vädret i fjällen kan växla snabbt var uppmärksam på molnen är det väder omslag på gång så syns det först på himlen genom att molnen börjar och samla sig och vinden kantra och ökar. Avbryt turen och sök er genast inomhus eller till bebyggelsen. Skulle ni överraskas på kalfjället så försök och ta er i lä nedanför trädgränsen. Tänk på att behålla lugnet samt att hålla ihop om ni är flera. Överge inte en kamrat som inte orka lika mycket som de övriga i gruppen utan hjälp honom. Sätt er aldrig och vila risken är stor att ni blir kvar där. Lämna inte heller någon som har fått problem och räkna med att han/hon hinner i kapp gruppen. Om man kommer bort ifrån gruppen så är risken stor att man är borta för alltid. Ta beslutet att gräva ned er medan ni orka att gräva sedan är det för sent. Går du på en längre tur på fjället. Så se till att ha med dig kläder för sämsta möjliga väder. Vädret på fjället kan försämras snabbt och då gäller det att kunna förstärka klädseln. Antingen bär du ett extra skikt kläderna på dig och reducera klädseln efter behov eller så har du med dig extra kläder i packningen och förstärker klädseln efter behov det gäller både sommar som vinter. Kläder i flera lager håller värmen bäst. Kläderna ska skydda mot kyla, regn/snö och vind. Tänk på att i fjällen klär man sig för att överleva och inte för att se snygg ut. När du är ute en kall dag med hård vind, så känns det mycket kallare än vad termometern visar. Orsaken är att vinden blåser bort det tunna lagret av varm luft som normalt omger din kropp. Här kan du se hur vinden påverka din känsla av kyla.
Mattex
-14C -12C-10C-8C-6C-4C-2C0C2C4C6C8C10C12C14C
3-m/s
-19-17-15-12-10-8-6-4-113581012
6-m/s
-28-25-23-20-17-15-12-10-7-5-21368
9-m/s
-33-30-28-25-22-19-16-14-11-8-5-2136
12m/s
-37-34-31-28-25-22-19-16-13-10-7-4-125

Fjällsäkerhetsrådet (        Friluftsfrämjandet (
  |  E-mail: Mattex.nu  |      | Mattex.nu som din startsida:   Klicka här...  |   |  © :  www.mattex.nu  |